Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Γκόλφω φορ έβερ... και το ταξίδι συνεχίζεται! (Ενημερωμένο)

Δεν μπορώ να πω ότι είμαι ο κατάλληλος για να παριστάνω τον κριτικό. Ποτέ δεν ήμουν. Ίσως γιατί αυτό που έβλεπα και μετά έπρεπε να μεταφέρω στο χαρτί πάντα με τον ένα ή άλλο τρόπο με συνέπαιρνε, μου άρεσε, ή ακόμα με ενθουσίαζε. Μην έχετε λοιπόν υψηλές απαιτήσεις από μένα, θα χάσετε, να ξηγιόμαστε... Θα κάνω ότι μπορέσω.
Τα περισσότερα από τα παιδιά που έπαιζαν στην Γκόλφω (και της ιδίας της Γκόλφως συμπεριλαμβανομένης), τα ξέρω από χρόνια. Γνώριζα από χρόνια το μεράκι τους, ένα μεράκι που πάλευαν με ελάχιστα υλικά μέσα να εκφράσουν. Και ποιος λογάριαζε τα υλικά μέσα όμως. 
Υπήρχαν ένα σωρό άνθρωποι από πίσω, που φρόντιζαν οι όποιες ελλείψεις να μη γίνονται αντιληπτές. Ονομάζονταν... "Γονείς" και πάσχιζαν πιο πολύ από τα παιδιά.
Στη θέση της όποιας υλικής έλλειψης, έμπαινε ένα κέφι και μία διάθεση για δημιουργία που αν την είχαν σε ένα ελάχιστο βαθμό όσοι κυβέρνησαν αυτή τη χώρα σήμερα θα δανείζαμε εμείς στους Γερμανούς και όχι το αντίθετο... Είδατε; Σας είπα δεν είμαι ο κατάλληλος για να γράφω τέτοια η πολιτική παραφυλά και τσουπ... νάτη ανά πάσα στιγμή.


Τα παιδιά λοιπόν αυτά τα γνώρισα αν θυμάμαι καλά, όταν ακόμα πηγαίναν στο Λύκειο (τότε είχαμε μόνο ένα), να παίζουν διάφορες παραστάσεις, κάτω από τις οδηγίες και την στήριξη του Νίκου Παπαδέα.
Θυμήθηκα ότι στη ΦΩΝΗ του Γέρακα έχουν καταγραφεί και δημοσιευτεί (σε ένα μικρό τότε Γέρακα) και αυτές οι δραστηριότητες, κάτι που με κάνει να νιώθω "κάπως"...
Στην έναρξη της παράστασης της Γκόλφως, (φορ εβερ), είχαμε την ευκαιρία να θυμηθούμε μερικές από τις δουλειές τους στα πλαίσια του σχολείου αλλά και μετά, όταν αποφοίτησαν και ακολούθησαν ως ενήλικες πια τους δικούς τους δρόμους..

Και ναι... Είδα λοιπόν τα τότε κορίτσια να έχουν δικά τους παιδιά, τα αγόρια να έχουν και αυτά μεγαλώσει, να βρίσκονται στα πρώτα ...άντα και τα παιδιά των 18 ετών να έχουν γίνει μόνο φωτογραφίες και ανάμνηση. Μαζί τους βεβαίως κάποια επίσης ταλαντούχα παιδιά, νεώτερα σε ηλικία αλλά με το ίδιο μεράκι και διάθεση για δημιουργία. Φαίνεται ότι ο πολιτιστικός σπόρος του Νίκου του Παπαδέα "έπιασε' και συνεχώς βγάζει βλαστάρια.
Τα παιδιά αυτά, παλιά και νέα, και οι δραστηριότητες τους, σήμερα στεγάζονται σε ένα δικό τους πολιτιστικό φορέα που ονομάζεται "Ο ΓΑΡΓΗΤΤΟΣ" και ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια.

Για να γράψω όμως και κάτι για το έργο....
Εδώ προβληματίζομαι. Το να περιγράψω το διαρκές χειροκρότημα είναι δύσκολο, το να περιγράψω τον ενθουσιασμό του κοινού που γέμισε το πολιτιστικό μας κέντρο, αδύνατο.
Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν στιγμές, τα βίντεο τα αναπαράγουν εν μέρει ένα κλίμα, η παρουσία σας όμως στην Πλατεία Ταϋγέτου στο Γέρακα, στις 3 και 4 Ιουνίου όπου θα ξαναπαρουσιαστεί το έργο, είναι το μόνο που μπορεί να δώσει σε πραγματικό χρόνο, τις πραγματικές διαστάσεις αυτού που πολύ φτωχά σας περιγράφω τώρα!
Επειδή τα περισσότερα τα κρατάω όμως για την εφημερίδα, προτιμώ να κλείσω εδώ το... "ρεπορτάζ" από την Γκόλφω... Να ευχαριστήσω τα παιδιά για ότι μας προσφέρανε, και να τους ευχηθώ κάθε επιτυχία σε ότι και αν κάνουν στο μέλλον. Να ξέρουν ότι τα αγαπάμε το ίδιο και επίσης ότι μας κάνουν περήφανους και τότε και σήμερα και όπως φαίνεται... τα καλύτερα έρχονται.
Θα κλείσω όμως αναφερόμενος στην έναρξη της παράστασης όπου ο Λάμπρος Αντωνόπουλος και η Ιωάννα Ασπρογέρακα ευχαριστώντας τον κόσμο ανέφεραν ότι την παράσταση την αφιερώνουν στην Μαρία Χαλκίδη που χάθηκε πρόωρα και άδικα...
Συγχαρητήρια παιδιά!

Και θα κλείσω αυτό το αφιέρωμα στην εξαιρετική αυτή παράσταση, με μια αναφορά του σκηνοθέτη, λίγα λόγια για την υπόθεση και φυσικά με τα ονόματα των συντελεστών όπως αυτά αναφέρονται στο πρόγραμμα:


ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ:
“Φέτος για πρώτη φορά συνεργάζομαι με τη Θεατρική Ομάδα Ενηλίκων του Πολιτιστικού Συλλόγου "Ο Γαργηττός", μετά από πρόταση που μου έγινε από τον δημιουργό της, εξαιρετικό φίλο και συνάδελφο, Νίκο Παπαδέα. Πολύ νωρίς κατάλαβα ότι πρόκειται για μία ομάδα που έχει ήθος, μεράκι και θεατρική παιδεία. Είμαι περήφανος γιατί σε σύντομο χρονικό διάστημα, με τη στήριξη των συντελεστών της παράστασης και με το κέφι, το μεράκι και την αγάπη όλων μας, καταφέραμε να ετοιμάσουμε την κωμωδία "Γκόλφω for ever" του Ντίνου Σπυρόπουλου. Πρόκειται για μια ειδυλλιακή παρωδία του βουκολικού δράματος "Γκόλφω" του Σπύρου Περεσιάδη, που γράφτηκε και πρωτοπαρουσιάστηκε θεατρικά στην Ακράτα, τον τόπο διαμονής του συγγραφέα το 1893. Λίγα χρόνια μετά, το 1914, μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο. Εύχομαι όπως το διασκεδάσαμε εμείς στις πρόβες να διασκεδάσετε κι εσείς σήμερα και να τους απολαύσετε. Καλή θέαση!”


ΑΝΤΙ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:
“..η φτωχή Γκόλφω, μια όμορφη νεαρή βοσκοπούλα γνωρίζει τον έρωτα στα μάτια ενός παλικαριού της περιοχής, του βοσκού Τάσου. Κι ενώ την πολιορκεί το αρχοντόπουλο ο Κίτσος, εκείνη αρνείται τις προτάσεις του και παραμένει πιστή στους όρκους αγάπης που έχει ανταλλάξει με τον Τάσο. 
Ο Τάσος δέχεται πιεστικά προξενιά για την εξαδέλφη του Κίτσου και κόρη του τσέλιγκα Σταυρούλα. Παρά την αρχική του άμεση άρνηση, ο Τάσος τελικά δελεάζεται από τη μεγάλη προίκα της Σταυρούλας και διώχνει τη Γκόλφω. Η νεαρή κοπέλα απελπίζεται, χάνει τα λογικά της και καταριέται τον Τάσο..

..με αφορμή αυτή την υπόθεση ένας θίασος αποφασίζει να ανεβάσει μια άλλη Γκόλφω. Σε μια εποχή που η ταυτότητα έχει χαθεί και η συμπεριφορά πιθηκίζει με τα ξένα πρότυπα ένα έργο που ακριβώς στην εποχή του δανειζόταν από τα Ευρωπαϊκά μελοδράματα, είναι ότι πρέπει για να χρησιμοποιηθεί σαν καμβάς για μια παρωδία.. Ο δανεισμός του αγγλικού Forever έχει να κάνει με την αλλοίωση της γλώσσας μας μέσα από την προσπάθεια της παγκοσμιοποίησης. Ποια είναι η Γκόλφω? Μήπως η Ελλάδα? Μήπως η χαμένη μας ταυτότητα? Όλα είναι Γκόλφω. Μια ζωή προδομένη και μια ζωή ερωτευμένη με κάποιον Τάσο που την προδίδει και μετανιώνει στο τέλος? Γκόλφω για πάντα λοιπόν.”

Ντίνος Σπυρόπουλος

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΙΝΟΛΗΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Δ.Σ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Ο ΓΑΡΓΗΤΤΟΣ

ΜΟΥΣΙΚΗ-SOUND DESIGN: ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΖΑΦΟΛΙΑΣ

ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ: ΣΟΦΙΑ ΚΕΡΒΑΝΙΔΗ

ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ: ΙΩΑΝΝΑ ΑΣΠΡΟΓΕΡΑΚΑ

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ-ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: ΙΩΑΝΝΑ ΤΡΙΦΙΑΤΗ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΚΗΝΙΚΩΝ: ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΤΡΙΦΙΑΤΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ-ΒΙΝΤΕΟ-ΗΧΟΛΗΨΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΚΟΝΤΟΥΛΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ: ΙΩΑΝΝΑ ΑΣΠΡΟΓΕΡΑΚΑ

ΜΑΚΙΓΙΑΖ: ΜΑΡΙΑ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ, ΦΙΛΙΩ ΙΩΣΗΦΕΛΛΗ



ΔΙΑΝΟΜΗ: 

ΓΚΟΛΦΩ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑ

ΤΑΣΟΣ: ΑΚΗΣ ΑΣΗΜΑΚΗΣ

ΒΛΑΣΗΣ: ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΙΤΣΟΣ: ΙΩΑΝΝΑ ΑΣΠΡΟΓΕΡΑΚΑ

ΖΗΣΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΟΦΟΡΟΣ

ΑΣΤΕΡΩ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΑΡΚΟΥ

ΑΓΑΠΗΤΙΚΟΣ: ΙΟΥΛΙΑ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ: ΦΙΛΙΩ ΙΩΣΗΦΕΛΛΗ

ΛΟΡΔΟΣ ΓΚΕΥ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΥΡΤΣΙΝΟΣ

ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ 

ΜΑΥΡΟΣ-ΧΑΡΟΣ: ΒΙΒΗ ΛΕΟΝΑΡΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΜΛΕΤ: ΜΑΡΙΑ ΡΥΖΙΩΤΟΥ

ΡΑΠΕΡ: ΜΠΑΜΠΗΣ ΝΤΖΙΑΝΟΣ

ΠΡΟΒΑΤΟ Α’: ΒΑΓΓΕΛΙΤΣΑ

ΠΡΟΒΑΤΟ Β’: ΜΑΡΙΩ


Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ:

Τα μέλη του Θιάσου μας προέρχονται από τις θεατρικές ομάδες που ο Δήμος μας οργάνωσε και προώθησε από το 1995 σε όλα τα σχολεία της Β/βάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής μας. Η μαθητική θεατρική μας πορεία, γεμάτη όμορφες στιγμές και συγκινήσεις, στέφθηκε με αρκετές επιτυχίες και βραβεία πανελλαδικής εμβέλειας.

Το 2001 και υπό την αιγίδα του ΔΗΜΟΥ ΓΕΡΑΚΑ, όντας πλέον φοιτητές, δημιουργούμε την ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΗΜΟΥ ΓΕΡΑΚΑ. Για τα επόμενα επτά χρόνια, εθελοντές όντας & κάνοντας το κέφι μας μεράκι, περνάμε πολλές – πολλές ώρες ασχολούμενοι όχι μόνο με την υποκριτική αλλά με ό,τι μπορεί να απαιτεί μία παράσταση και δημιουργούμε ποιοτικές θεατρικές παραστάσεις & εκδηλώσεις που χορηγούνται από το Δήμο Γέρακα.
Παράλληλα, λαμβάνουμε μέρος σε φεστιβάλ και διαγωνισμούς εκτός Δήμου.
Όλα αυτά τα χρόνια, οι δάσκαλοι – σκηνοθέτες κ. Νίκος Παπαδέας, κα Νικολέτα Βλαβιανου κ.α., μεριμνούν ώστε η ομάδα να εκπαιδεύεται, να εξελίσσεται και να προοδεύει.

Το 2013 ιδρύουμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ο ΓΑΡΓΗΤΤΟΣ με στόχο και όραμα την δημιουργία πρωτογενούς πολιτισμού. Παράλληλα με τις υπόλοιπες δραστηριότητες (Χοροί, Πινγκ-Πονγκ, Θεατρικό Παιχνίδι, Κινηματογραφική Ομάδα) αναδημιουργούμε τη Θεατρική Ομάδα Ενηλίκων.
Φέτος, παλιά & νέα μέλη βάλαμε όλη μας την αγάπη ώστε η μαγεία του θεάτρου να ξαναζωντανέψει, οι πολιτιστικές μηχανές να ξαναζεσταθούν και να δημιουργήσουμε παράσταση έπειτα από 8 ολόκληρα χρόνια, προς ελεύθερη τέρψη των πολιτών της περιοχής μας. Σημαντικός συνοδοιπόρος και δάσκαλος στάθηκε ο κ. Γιώργος Πετρινόλης όπου μοιράστηκε μαζί μας το όνειρο και βέβαια τον κόπο.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΙΟ 


1995
«Ο Γάμος» του Α. Τσέχοφ
«Οι Θόρυβοι» του Ν. Παπαδέα

1997
«Ο Κουτσομπόλης» του Δ. Ψαθά
«Ο Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου (2ο βραβείο Αττικής στους Πανελλ. Μαθήτ. Αγώνες)

1998
«Η Υψιπύλη» του Ευριπίδη (Παγκόσμια πρώτη, 1ο βραβείο Αττικής & 4ο Ελλάδας στους Πανελλ. Μαθήτ. Αγώνες)
«Το Ημέρωμα Της Στρίγγλας» του Σαίξπηρ

1999
«Η Αγάπη Άργησε» της Λ. Ζωγράφου σε διασκευή Ν. Παπαδέα

2000
«Οι Βάτραχοι» του Αριστοφάνη (2ο βραβείο Αττικής στους Πανελλ. Μαθήτ. Αγώνες)

2001
«Η Αυλή Των Θαυμάτων» του Ι. Καμπανέλη (3ο βραβείο Αττικής στους Πανελλ. Μαθήτ. Αγώνες)
«Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Δ. Σολωμού σε διασκευή Ν. Παπαδέα (2ο βραβείο Αττικής στους Πανελλ. Μαθήτ. Αγώνες)

2002
«Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου

2003
«Ιφιγένεια Η Εν Αυλίδι» του Ευριπίδη

2004
«Οι Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη (Συμμετοχή στο Φεστιβάλ ερασιτεχνικών θιάσων του Δήμου Ζωγράφου)

2005
«Οι Γειτόνισσες» του Π. Χορν

2006
«Ράφτης Κυριών» του Ζ. Φεντώ (Συμμετοχή στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Καρυάς Αργολίδος)

2007
«Το Φιόρο Του Λεβάντε» του Γρ. Ξενόπουλου (Θεατρικά Εγκαίνια του 2ου Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Γέρακα - Συμμετοχή στο Φεστιβάλ ερασιτεχνικών θιάσων του Δήμου Σπάτων)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.