Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

«Φιλοζωία, έτσι κι αλλιώς»... Ανανέωση του προγράμματος φροντίδας και προστασίας αδέσποτων στο Δήμο μας - Σημαντικές πληροφορίες για το -αυστηρό- νομικό πλαίσιο που ισχύει

Ο Δήμος Παλλήνης ανανέωσε το Πρόγραμμα Παροχής Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων

Ο Δήμος Παλλήνης ως ένας από τους πρώτους Δήμους στην χώρα που υλοποιεί πρόγραμμα για τα αδέσποτα ζώα, συνεχίζει με τη σύναψη νέας συνεργασίας με το Νοσοκομείο Ζώων Αθηνών(Πικέρμι) και με στόχο αφενός την καταγραφή του αριθμού τους, και αφετέρου τη βιωσιμότητα τους, μέσα από δράσεις εμβολιασμού, στείρωσης και περίθαλψης.
Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι ουσιαστικά η κοινωνική ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών που ολοκληρώνεται με την υιοθεσία των ζώων.
Πεποίθηση της δημοτικής αρχής, είναι ότι  τα ζώα δικαιούνται την φροντίδα μας κι εμείς με ευαισθησία  τους την προσφέρουμε. Με το πρόγραμμα προστασίας για τα αδέσποτα, προσφέρουμε την σωστή φροντίδα στους τετράποδους φίλους μας και παρέχουμε ασφάλεια στους δρόμους για τους κατοίκους της πόλης μας.
Σε συνεργασία με το Νοσοκομείου Ζώων Αθηνών Πικερμίου (21ο χλμ Λ. Μαραθώνος – Πικέρμι) παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα αδέσποτα της περιοχής το οποίο τα παραλαμβάνει, τα περιθάλπει και στη συνέχεια τα επνατοποθετεί στο Δήμο.
Από το 2011 έχει στελεχωθεί ειδικό τμήμα, όπου εκπρόσωπος του Δήμου υπογράφει τα σχετικά έντυπα παράδοσης και επιστροφής των ζώων.
Οι βασικοί άξονες του προγράμματος αφορούν σε:
  • περισυλλογή
  • καταγραφή
  • εμβολιασμό
  • στείρωση
  • περίθαλψη
  • υιοθεσία ή επανατοποθέτηση των αδέσποτων ζώων
Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του προγράμματος προστασίας των αδέσποτων ζώων ζητάμε την ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.
Πέρα λοιπόν της ουσιώδους συμμετοχής του δικτύου εθελοντών φιλόζωων με σκοπό την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και προώθηση της υιοθεσίας αδέσποτων ζώων ζητάμε και τη συνεργασία κάθε δημότη ξεχωριστά, ώστε μέσα από τη συλλογική προσπάθεια, να συμβάλλουμε όλοι αποφασιστικά στην προστασία των αδέσποτων ζώων.
Έτσι αν εντοπίσετε ένα αδέσποτο ζώο το οποίο είναι άρρωστο ή χτυπημένο απευθυνθείτε στα τηλέφωνα : 210 6604666 και 2106604624 ώστε να καταγραφεί το περιστατικό και να προχωρήσει η διαδικασία.

Σημαντική ενημέρωση προς τους ιδιοκτήτες σκύλων…
Γιατί και πώς να μαζέψω τα περιττώματα του σκύλου μου;
Ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι του Δήμου Παλλήνης – όπως και πολλών άλλων Δήμων -είναι οι ακαθαρσίες των σκύλων σε πάρκα και πεζοδρόμια.
Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο πρέπει να μαζεύουμε τα περιττώματα του σκύλου μας, είναι ότι τα κόπρανα του περιέχουν εκατομμύρια μικρόβια και βακτήρια και δεν αποτελούν λίπασμα.
Ας σκεφτούμε ΟΛΟΙ σε τι κίνδυνο μπαίνει ένα παιδάκι που κυλιέται, τρέχει, πέφτει και παίζει στο ίδιο πάρκο που υπάρχουν περιττώματα, ή ακόμα και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες όταν πατούν επάνω σ’ αυτά ή λερώνουν τα λουριά, τα παντελόνια τους κ.λ.π. χωρίς καν να το καταλάβουν.
Επίσης, όταν κάποιος δεν μαζεύει τα περιττώματα του σκύλου του αυτομάτως δημιουργεί μία τεράστια προκατάληψη εναντίον όλων των ιδιοκτητών σκύλων.
Ακόμα, κάθε άλλο παρά σοφό είναι να αντιδρά κανείς για το πως οι άνθρωποι φέρονται με τόσο απαίσιο τρόπο στα ζώα και την ίδια μέρα στη βόλτα με το σκύλο του να μην μαζεύει τις ακαθαρσίες του.
Πρέπει έχουμε την ελευθερία να πηγαίνουμε βόλτα με τα σκυλιά μας όπου θέλουμε, αλλά και οι συνάνθρωποί μας θα πρέπει να έχουν την ελευθερία να πηγαίνουν όπου θέλουν χωρίς να αναγκάζονται να πατάνε τα περιττώματα των σκύλων μας.
«Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του σκύλου του» γράφει η νομοθεσία για τους ιδιοκτήτες σκύλων ενώ υπάρχει πρόστιμο για όσους δε το κάνουν.
Πώς να μαζέψω τα περιττώματα του σκύλου μου;
Πρέπει πάντα να έχουμε κάποια συγκεκριμένα «εργαλεία» όποτε βγάζουμε τον σκύλο μας βόλτα.
  • Τουλάχιστον 2 σακουλάκια
  • Τουλάχιστον 2 ζευγάρια γάντια μιας χρήσεως
  • Αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια καθαρισμού ή ένα μπουκαλάκι με αντίστοιχο υγρό
Αν κάποιος θεωρεί ως δύσκολη και αηδιαστική τη διαδικασία περισυλλογή των ακαθαρσιών του σκύλου του, τότε καλύτερα να μην αποκτήσει σκύλο εκτός αν είναι έτοιμος να κάνει κάποιες θυσίες για χάρη του.
Σημειώστε ότι:
Ο νέος νόμος για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς είναι ο 4235/2014. Σύμφωνα με το νόμο, οι σκύλοι επιτρέπεται να κυκλοφορούν σε όλους τους υπαίθριους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους με την προϋπόθεση να συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη, να είναι δεμένοι  και να βρίσκονται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Συνεπώς, επιτρέπεται η βόλτα των σκύλων με τον συνοδό τους σε δημόσια πάρκα, ανεξάρτητα από την παρουσία ή μη παιδιών στο χώρο.
Ο συνοδός του σκύλου υποχρεούται να μαζεύει τις ακαθαρσίες του από το περιβάλλον με κάποια πλαστική σακούλα ή με τις ειδικές συσκευές που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Η υποχρέωση αυτή της περισυλλογής των ακαθαρσιών δεν υπάρχει εάν πρόκειται για σκύλο βοήθειας (π.χ. σκύλος οδηγός τυφλού). Το πρόστιμο που προβλέπεται είναι 100 ευρώ και επιβάλλεται από τη Δημοτική Αστυνομία.
Η περισυλλογή των περιττωμάτων πρέπει να γίνεται όχι μόνο επειδή το ορίζει ο νόμος, αλλά πρωτίστως επειδή είναι δείγμα πολιτισμού
Όσον αφορά τις παιδικές χαρές, δηλαδή τους ειδικά οριοθετημένους, διαμορφωμένους και κατάλληλα περιφραγμένους υπαίθριους χώρους των δήμων που προορίζονται αποκλειστικά για τα παιδιά, προφανώς και δεν επιτρέπεται η είσοδος σκύλων για λόγους ασφαλείας και υγείας.
Νομοθεσία για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα : Νόμοι 3170/2003(ΦΕΚ191/Α/2003), 4039/2012(ΦΕΚ15/Α/2012) και 4235/2014(ΦΕΚ 32/Α/2014).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.