Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Για πρώτη φορά Πανελλαδικά ο Δήμος Παλλήνης υιοθετεί ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη φροντίδα της τρίτης ηλικίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ:

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, αλλά και ικανοποίησης από τους ηλικιωμένους και τις οικογένειες τους για την  πρωτοβουλία του Δήμου Παλλήνης να διερευνήσει τις ανάγκες και τις προσδοκίες των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο του πιλοτικού ευρωπαϊκού προγράμματος «Urban Health Centers Europe 2.0» ή UHCE 2.0, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συμμετέχει ο Δήμος Παλλήνης - ο μοναδικός Δήμος πανελλαδικά.

Στο πρόγραμμα, το οποίο επιλέχθηκε μαζί με ακόμα τρία μεταξύ 85, περίπου, προτάσεων από όλη την ΕΕ, συμμετέχουν εκτός από τον Δήμο Παλλήνης, οι πόλεις του Ρόττερνταμ στην Ολλανδία, της Ριέκας στην Κροατία, του Μάντσεστερ στην Μεγάλη Βρετανία και της Βαλένθια στην Ισπανία.

Το UHCE 2.0 αποσκοπεί στην παροχή υπηρεσιών προς τους ηλικιωμένους κατοίκους των επιλεγμένων πόλεων με ηλικία άνω των 70 ετών και εστιάζεται στην πρόληψη των πτώσεων εντός και εκτός του οικιακού τους περιβάλλοντος, στη συμμόρφωση τους στην φαρμακευτική τους αγωγή και στην πρόληψη της φυσιολογικής φθοράς του σώματος και του πνεύματος που προκαλείται από την διαδικασία της γήρανσης. 
Οι συμμετέχοντες στο Δήμο Παλλήνης ανέρχονται στους 250.
Τον Σεπτέμβριο του 2014 πραγματοποιήθηκαν έξι ομάδες (focus groups) όπου διερευνήθηκαν οι ανάγκες και οι προσδοκίες των ηλικιωμένων. Σε δυο ομάδες συμμετείχαν ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών, σε δυο ομάδες φροντιστές και σε δύο ομάδες επαγγελματίες υγείας και πρόνοιας. 
Οι δράσεις του πιλοτικού προγράμματος είναι οι ακόλουθες:
·        Η χρήση ενός «έξυπνου» κουτιού δοσολογίας φαρμάκων το οποίο σε περίπτωση που δεν ληφθεί το φάρμακο στην ώρα του από τον ηλικιωμένο που  «ξεχνάει», θα ειδοποιεί με μήνυμα στο κινητό τον φροντιστή του ή και τον ίδιο για την άμεση λήψη του.
·        Η αξιολόγηση της «επικινδυνότητας» για πτώσεις σε όλους τους ηλικιωμένους του προγράμματος μέσω ενός ερωτηματολογίου.
·        Οδηγίες για την διαμόρφωση του οικιακού περιβάλλοντος του κάθε ηλικιωμένου ώστε να ελαττωθεί η πιθανότητα πτώσης μέσα σε αυτό, ύστερα από επιτόπια έρευνα.
·        Η ανάπτυξη λογισμικού που θα επιτρέπει στις τεχνικές υπηρεσίες να στέλνουν οδηγίες μέσω του διαδικτύου σε έξυπνα κινητά τηλέφωνα ή σε tablet ή σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και προς τους ηλικιωμένους ή στους ανθρώπους που τους φροντίζουν για τις εναλλακτικές διαδρομές που μπορούν να χρησιμοποιούν στις συνηθισμένες καθημερινές τους δραστηριότητες εντός της πόλης σε περίπτωση δημοσίων έργων και ακραίων καιρικών συνθηκών που αυξάνουν τον κίνδυνο για πτώσεις.
·        Συνεργασία με διατροφολόγο ο οποίος θα παρέχει συμβουλές για την υγιεινή διατροφή των ηλικιωμένων του προγράμματος και την ενδυνάμωση της μυϊκής τους μάζας.
·        Δράσεις κοινωνικοποίησης και ενεργοποίησης των ηλικιωμένων και υλοποίηση προγραμμάτων αθλητισμού για την τρίτη ηλικία όπως ο χορός και η yoga έτσι ώστε να καθυστερήσει η φυσιολογική σωματική και πνευματική φθορά λόγω γήρατος.
Τα αποτελέσματα της ποιοτικής ανάλυσης των ομάδων εστίασης του Δήμου Παλλήνης παρουσιάστηκαν από τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου κ.Γιώργο Τέντη, στο Παγκόσμιο Συνέδριο του Δικτύου Υγειών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.